Skip to main content
Ulefos > Aktuelt > Nyttige tips, når du skal vælge dæksler og karme til et projekt

Nyttige tips, når du skal vælge dæksler og karme til et projekt

Planlægger du et nyt vand- og afløbsnetværk, eller planlægger du at udskifte slidte karme og brønddæksler? I dette indlæg giver vi dig tips til, hvad du bør tænke på, når du skal vælge brønddæksler og karme til et projekt. Du får også et overblik over de forskellige egenskaber ved Ulefos brønddæksler og karme.

Indlæggets indhold:

1. Smart at tænke på i projekteringen

Når du skal vælge dæksler og karme til et projekt, er det smart at tage højde for: 

Sted og placering

Skal karm og dæksel placeres i et tæt bebygget boligområde, eller i en havn med tung trafik? Forskellige områder har forskellige behov, som kræver forskellige egenskaber af brønddækslet. I et tæt bebygget boligområde prioriteres støjkrav. I en havn med hyppig tung trafik er holdbarhed og belastning det vigtigste.

Hvor det er muligt, anbefaler vi at placere karmen og dækslet uden for vejen. Dette er for at sikre sikkerheden for driftspersonale, der skal udføre vedligeholdelse i brønden. Det vil også føre til mindre slidtage på både karmen og dæksel. Hvis det ikke er muligt at placere dæksel og karm uden for vejen, anbefaler vi montering væk fra køresporet*.

*Køresporet – området i vejbanen hvor trafikbelastningen er højest.

Belastning

Som standard leveres vores dæksler i belastningsklasse D400. Belastningsklasse D400 er egnet til trafikerede områder. Vi leverer også i belastningsklasse F900 for områder med større belastning, som på havne og i lufthavne.

Type af brønd

Hvis brønden er designet til at være dybere end 2,5 mtr., bør der sørges for faldristesikring hertil. En faldsikring kan være monteret i karmen.

2. Pakning, låsearm og nøglehuller

Ulefos dæksler leveres med eller uden låsearme / fjederlås. Låsearme låser dækslet, så uvedkommende ikke får adgang til brønden. Dækslet er sikret i trafikale områder og gør det mere stabilt i karmen, hvilket igen giver mindre slidtage.

Vores dæksler fås med 1-3 nøglehuller, men langt de fleste er med 2 nøglehuller. Jo flere nøglehuller der er i dækslet, jo nemmere er det at få adgang til brønden fra flere retninger. I områder, hvor dæksler er monteret ud til vejkanter, i zoner med gadeparkering eller ved andre forhindringer, er det praktisk i tilfælde, hvor hurtig adgang til brønden er kritisk.

Vores dæksler er forsynet med pakninger, der både fungerer som dæmpende belægning og som tætning mod karmen. Nøglehuller leveres som åbent, pindesikkert eller lukket alt efter om brønden skal være fri for vand og snavs eller ej.

Pakning

Afhængig af type dæksel, leveres vores dæksel med 3 slags pakninger. Vi har to forskellige påstøbte pakninger, og en løs blød pakning.

Løs pakning (PU): En solid og fleksibel pakning, i helstøbt gummi.

Omsluttende påstøbt pakning (Odin): En slidstærk og hård pakning, som påstøbes på dækslets overside, underside og kant.

Ikke omsluttende påstøbt pakning (Balder): Det samme som Odin, men for denne type pakning bliver kun påstøbt på undersiden og kant.

Fælles for alle vores pakninger er at de er slidstærke, reducerer støj, forhindrer fastrustning og fastfrysning til karmen. Alle varianter giver et stabilt pres mod karmen som gør at dækslet holder sig godt på plads. Pakningen sørger for at der ikke er metallisk kontakt mellem dæksel og karm, og egner sig godt i tætbebyggede områder hvor støjreducerende løsninger er vigtige.

 

Fjederlås / Låsearm

Ulefos dæksler kan leveres med tre låsearme, to låsearme eller uden lås. Vi anbefaler dæksler med låsearme i trafikerede områder, således at dækslet ligger mest mulig stabilt i karmen. Låsbare dæksler roterer ikke og sikrer at det ligger fikseret i karmen.  

Type nøglehul

Brønddækslerne leveres med tre forskellige typer nøglehuller; åben, slidset og lukket. Lukket og slidset nøglehuller forhindrer fremmedlegemer i at ende i brønden, og egner sig særligt godt, hvor der ikke ønskes fremmedelementer i brønden, fx i daginstitutioner. Lukkede nøglehuller er et godt valg til brønde, hvor der er behov for et så rent og tørt miljø som muligt.

3. Flydende eller fast karm?

Flydende karme er mere fleksible sammenlignet med en fast karm og kan vinkles op til 10 grader. Karmen har et skørt som passer ind i øvre del af brøndens betonring og kan leveres med forskellige skørt længder.

Langt skørt giver større fleksibilitet, da skørtet er længere end standard. Skørtets ekstra længde giver mulighed for en reasfaltering ved hjælp af topringe. Langt skørt giver også mulighed for at montere:

Faldsikring

Luftfilter

Granulatfanger

Flydende karme skal monteres flydende i minimum 10 cm asfalt mellem karmen og topringen, således at trafikbelastningen fordeles over en stor flade. Asfalten skal have fuld kontakt med topringen for at sikre tilstrækkelig fastgørelse.

Vi anbefaler altid inspektionshuller og slidser i skørtet. Da det gør det nemmere at tjekke om asfalten har fuld kontakt hele vejen rundt om karmen, og om det er tilstrækkelig komprimeret under flangerne.

Faste karme er også brugt i Norden og anbefales hovedsagelig i anden belægning end asfalt. Faste karme monteres på topring og vil ikke følge asfaltens bevægelser gennem skiftende temperaturer. Faste karme er derfor bedst egnet i områder med støbt belægning, eller park og anlægsområder hvor de ligger i sten eller grus/ jord.

Faste karme har huller i flangen og kan monteres direkte på brøndens topring med bolte. Monteres karmen i områder med blødt underlag, kan det være vanskeligt at åbne låste dæksler med mindre man lægger et anlæg under dækselnøglen.

4. Hvorfor udskifte dæksel og karm samtidig?

Ved regelmæssig vedligehold af karme og dæksler anbefaler vi at udskifte både dæksel og karm samtidig.

«I de tilfælde hvor der ikke er planlagt en større udskifting af karme og dæksler, men et enkelt dæksel må udskiftes som følge af slidtage eller klapring, er vores UN60A en god, men midlertidig løsning, frem til reasfaltering..»

Line Brekke Rasmussen, produktchef Norge

5. Vælg den rigtige løsning for smart overvågning

Vi kan også tilbyde standard Ø650 ramme med integreret antenne som kan kobles til ønsket IoT tilkobling i brønd. Antenne integreret i karmen ligger beskyttet under åbning og lukning af dækslet.

Har du spørgsmål om vores Smart Water system? Kontakt Martin Pläge, Produktchef for brøndgods.

+45 28 88 55 10

martin.plaege@ulefos.com

6. Norskproduceret og miljøvenlig

Ulefos brøndgods er udviklet og produceret på Ulefos Jernværk. Både dæksler og karme er 100% genanvendelige, og kan bruges igen og blive til nye produkter. Vi fører også EPD og klimaregnskab på vores produkter produceret i sejjern på støberiet i Ulefoss. Alle vores brøndgods produkter er produceret og tredjepartcertifisert i henhold til EN124-2.

Ønsker du at vide mere?

post@ulefos.dk

+45 36 49 61 11